Grupul Editorial Litera din Chisinau, in colaborare cu Institutul de Lingvistica al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si cu sprijinul Fundatiei Culturale Romane, a scos de sub tipar Dictionarul Ortografic Romanesc (DOR). Elaborat pe baza Dictionarului Ortografic cu Elemente de Ortoepie si Morfologie, editat la Chisinau in anul 1990, DOR nu prezinta doar o simpla editie adaugita a acestuia, ci o reelaborare a materialului supus unei selectii riguroase si adaptat la exigentele lexicografice actuale.
Dictionarul s-a imbogatit cu aproximativ 25000 unitati lexicale, ajungind astfel la cifra de 74080. Cuvintele au fost selectate dupa urmatoarele criterii: 1) frecventa folosirii in limba romana; 2) existenta unor dificultati in scrierea corecta.
Au fost revizuite si actualizate normele ortografice din partea introductiva a dictionarului, s-au facut precizarile cuvenite in regulile de scriere si rostire, asa cum apar ele in ziua de azi. La unele cuvinte cu dificultati se indica despartirea in silabe.
Pe linga corpul propriu-zis al dictionarului, in lucrare este inclusa o anexa cuprinzind un numar considerabil de cuvinte straine intrate recent in limba. Deoarece nu au fost pe deplin asimilate si isi mai pastreaza forma din limba din care au fost preluate, li se precizeaza categoria gramaticala, pronuntia, accentul si, cind este cazul, flexiunea corecta.
In dictionar a fost introdus si un paragraf separat cu normele de punctuatie in vigoare, avind menirea de a-i obisnui pe cei interesati sa utilizeze corect, constient, logic, intonational fiecare semn de punctuatie.
Astfel, lucrarea, avind nu numai un caracter normativ, ci si unul practic, consemneaza doar formele literare, corecte ale cuvintului, cu accentul respectiv.
Dictionarul a fost inregistrat pe un CD in versiunea tiparita si cea electronica si poate fi utilizat