Să arestezi o fetiţă de cinci ani (!) numai fiindcă era fiica lui Gheorghe Fotino, renumitul istoric, arestat în 1948 - se putea o prostie şi o mai mare cruzime?
Să scrii în actul de deces al unui ilustru istoric, fost ministru, parlamentar şi preşedinte al Academiei Române (între 1935-1937) că n-are identitate: "Fără studii, fără ocupaţie, fără buletin de identitate... Se putea oare, un cinism mai sinistru?
Să condamni la zece ani închisoare pe nişte tineri studenţi (e vorba de importanţii istorici de mai târziu Alexandru Zub şi Mihalache Brudiu) care se gândiseră să-l omagieze pe Ştefan cel Mare, organizând o sărbătorire a voevodului la cinci sute de ani de la urcarea lui pe tron, sub învinuirea "uneltire împotriva regimului" (comunist, se înţelege), se putea o învinuire mai aberantă şi o decizie mai ineptă?
Acestea, şi încă multe ticăloşii ale regimului comunist, instaurat după 1945 prin forţă, se află într-o carte zguduitoare, intitulată Clio încarcerată a profesorului brăilean Toader Buculei.
Este o carte de interviuri şi de confesiuni care depune mărturie despre suferinţa şi martiriul unor istorici de seamă ai neamului nostru precum: Gheorghe Brătianu, Alexandru Boldur, George Fotino, Const. C. Giurescu, Ioan Hudiţă, Alexandru Lapedatu, Ioan Lupaş, Ion Nistor, Vasile Netea, Victor Papacostea, Silviu Dragomir şi încă mulţi alţii plecaţi dintre cei vii; dar cuprinde şi mărturiile unor supravieţuitori ai infernului puşcăriilor comuniste despre care încă va trebui să se mai scrie pentru a se şti adevărul. Pentru a se respecta istoria.
Lichidarea elitei intelectuale şi politice a ţării de către comunişti a făcut nenumărate victime. Printre acestea, Toader Buculei, autorul acestei cutremurătoare cărţi, s-a oprit asupra unora, istoricii, socotiţi foarte "periculoşi" pentru orânduirea comunistă, fiind aceia care prin pregătirea