18. Comisia sociala este organul care repartizeaza fondurile sociale ale Societatii Scriitorilor din Romania: ajutoare, suplimentari de pensii, imprumuturi de urgenta etc. Ea este infiintata de catre Comitetul Executiv, care-i stabileste atributiile. Acestea pot fi, in limita bugetului existent, oricit de largi. Se intruneste saptaminal si ori de cite ori este necesar. Numarul membrilor si functionarea se stabilesc prin regulament propriu de catre Comitetul Executiv.
19. Managerul este responsabil cu politica economica a Societatii Scriitorilor din Romania. Este numit de catre Comitetul Executiv la propunerea Presedintelui. El conduce intreaga activitate economica si administrativa a Societatii Scriitorilor din Romania. Propune proiecte de sponsorizare, contracte, investitii.
20. Presedintele Societatii Scriitorilor din Romania este ales de Adunarea Generala (Conferinta Nationala) o data la 4 ani si nu mai mult de doua mandate succesive sau alternative. Pentru a fi validata, alegerea trebuie sa fie facuta cu jumatate plus unu din voturi, in conditiile cvorumului statutar.
21. Presedintele este conducatorul executiv al Societatii Scriitorilor din Romania si raspunde in fata Adunarii Generale (Conferintei Nationale), putind fi revocat de aceasta printr-un vot simetric cu cel prin care a fost ales.
22. Presedintele reprezinta Societatea Scriitorilor din Romania in toate relatiile cu autoritatile din tara si din strainatate, incheie si semneaza conventii, contracte sau protocoale. Presedintele conduce activitatea Comitetului Executiv pe care il consacra la termenele statutare si ia hotariri numai prin votul majoritatii membrilor acestuia. Presedintele coordoneaza intreaga activitate curenta a Societatii Scriitorilor din Romania, face propuneri privind activitatea, structura, proiectele, gestiunea, statutul si regulamentele asociatiei. Presedintele