Rasvan POPESCU
Razboi in bucatarie
Editura Paralela 45, Liga Pro Europa, 2001, 100 p., f.p
Rasvan Popescu a scris scenariul Razboi in bucatarie – filmul, in regia lui Marius Th. Barna, a fost lansat in versiunea finala mai ampla realizata pentru marele ecran in urma cu o luna – dupa propriile spuse gindindu-se „la Bosnia, la Kosovo, la ceea ce s-ar fi putut petrece daca in martie 1990 scinteia de la Tirgu-Mures s-ar fi raspindit“. Scenariul, de o acuta actualitate, a fost distins cu o bursa europeana la Festivalul International de Televiziune de la Geneva in 1997.
Prozatorul si jurnalistul Rasvan Popescu, in prezent membru al Consiliului National al Audiovizualului, nu este la prima isprava. Prea tirziu (1997) si Terminus Paradis (1999) l-au impus ca un scenarist de prima mina si un prozator nu mai putin talentat. Razboi in bucatarie abordeaza curajos tema conflictului etnic si a nationalismului intr-un crescendo bine sustinut epic care releveaza zguduitor terifianta psihoza a atitudinii soviniste dusa pina la extrema dezumanizare.
Problematica (in)tolerantei si a multiculturalitatii, aflata intr-un permanent raport direct cu istoria, cu prejudecatile paguboase ce decurg din neasumarea unui trecut traumatizat si traumatizant, prezinta riscurile cliseului si tezismului. Scenariul lui Rasvan Popescu, insa, are meritul de a fi scris simplu si onest, conferind povestii atributele posibilului.
Scenariul are ca punct de plecare conflictul interetnic romano-maghiar care a degenerat in singeroasele evenimente de la Tirgu-Mures. Un tinar soldat roman dezerteaza din plutonul trimis „sa faca ordine“ si se refugiaza in grajdul unui canton feroviar undeva aiurea, unde nici un tren nu opreste vreodata. Fata cantonierului, care se intimpla sa fie chiar ungur, se indragosteste de el si cei doi tineri se gasesc dintr-o data in postura