Ajuns la a VII-a editie, Colocviul International Emil Cioran s-a desfasurat in acest an in perioada 10-13 mai, la Sibiu si Rasinari. La organizarea lui si-au dat concursul Consiliul Judetean Sibiu, Prefectura Judetului Sibiu, Primaria Municipiului Sibiu si Primaria Rasinari, Inspectoratul pentru Cultura Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, revista Transilvania, pentru a numi doar citeva dintre institutiile care s-au implicat in desfasurarea acestui eveniment. Desigur, rolul primordial in organizare a fost asumat de profesorul Eugène van Itterbeek, profesor asociat la Facultatea de Litere, Istorie si Jurnalistica din Universitatea sibiana, pe linga care functioneaza de mai multi ani Centrul de cercetare „Emil Cioran“, condus de domnia-sa. Trebuie de altfel subliniate entuziasmul si daruirea acestei personalitati a vietii universitare sibiene, fara de care colocviul din anul acesta si cele din anii precedenti nu ar fi avut loc.
Printre evenimentele importante din jurul acestui colocviu se numara doua lansari: in primul rind, a ultimului numar (3/2001) al revistei Transilvania, care apare incepind de anul trecut intr-o noua formula grafica, de mare eleganta. Redactorul-sef este cunoscutul critic literar Mircea Tomus, care a si participat la lucrarile colocviului. Numarul lansat cuprinde o larga serie de articole semnate de Joachim Wittstock, Ion Dur, Mircea Pacurariu, Arnold Heumakers, Ioan Maris s.a.
In al doilea rind, a avut loc lansarea celui de-al III-lea numar din Cahiers Cioran. Approches critiques, periodic care apare la Editura Universitatii „Lucian Blaga“ din Sibiu, in colaborare cu Editions Les Sept Dormants din Leuven. Cel care se ocupa sistematic de editarea acestor caiete este tot profesorul Eugène van Itterbeek, cioranist neobosit, prieten al Romaniei si indragostit de plaiurile sibiene. Numarul aparut in zilele colocviului cup