Ritmul Naturii, O Lege A Vietii- Flux si reflux: ritmul naturii trebuie respectat si de om -. In Univers, incepand cu lumile care graviteaza in spatiu, pana la cele mai fine particule din atom, fie ca este vorba de materie inerta sau de substanta vie, tot ceea ce exista este, in general, supus legii...
Ritmul Naturii, O Lege A Vietii- Flux si reflux: ritmul naturii trebuie respectat si de om -
In Univers, incepand cu lumile care graviteaza in spatiu, pana la cele mai fine particule din atom, fie ca este vorba de materie inerta sau de substanta vie, tot ceea ce exista este, in general, supus legii ritmului. Ziua urmeaza noptii, primavara urmeaza iernii, fluxul urmeaza refluxului, inima se contracta si se destinde. Parte indestructibila a Universului, omul trebuie sa observe aceasta lege naturala si sa o respecte, pentru a-si conserva sanatatea.
Ritmurile zilnice si anuale
Activitatea ritmica cotidiana a omului se traduce printr-o perioada de veghe si de lucru, urmata de o alta perioada, mai scurta, de odihna si de somn. Faza de veghe, dupa cum este si normal, corespunde, cel mai ades, zilei, iar faza de somn, noptii. Este stabilit ca repausul nocturn, si mai ales acela de dinaintea miezului noptii, este cel mai binefacator.
Somnul este caracterizat printr-o suspendare a vietii active si este necesar, caci lipsa lui aduce o oboseala de neinvins si apoi moartea. Este ceea ce se intampla in supliciul chinezesc, care impiedica victima sa doarma. Ea trece prin faze de suferinta violenta, delir, halucinatie, apoi coma si in 15-20 de zile moare. La fel, un caine mentinut treaz, fara intrerupere, moare dupa 15 zile de experienta. Se constata la autopsie o serie de leziuni importante la creier. Un somn insuficient se traduce la om printr-o mare oboseala, stare astenica, tulburari psihice mai mult sau mai putin pronuntate.