- O garderobă antropologică a naţionalismului -
După cele cîteva luni petrecute în mijlocul sătenilor din Sântana, un paradis antropologic de comunităţi interactive din judeţul Arad, Liviu Chelcea şi Puiu Lăţea, doi sociologi proaspăt ieşiţi de pe bănile facultăţii, se întorc cu o concluzie curioasă: relaţiile indivizilor nu se construiesc pe criterii etnice şi nu reproduc clişeele vulgatei naţionaliste.
Cărţile care reuşesc să şifoneze cu argumente convingătoare scorţoasele concepte intrate în arsenalul diverselor discursuri ştiinţifice sau oficiale se citesc cu o mare plăcere. În primul rînd pentru că, descongestionîndu-ţi sinapsele, te obligă să reevaluezi noţiuni primite de-a gata şi să descoperi o perspectivă necunoscută a temelor tratate. În al doilea rînd, pentru că, o dată cu pierderea respectului mut faţă de autorităţile care vehiculează respectivele tabuuri teoretice, încep să transpară o serie de soluţii ale unor probleme considerate inabordabile.
Aceasta este tipologia în care se înscrie România profundă sub comunism, volum apărut la Editura Nemira sub semnătura celor doi sociologi. Axioma deconstruită aici este naţionalismul românesc. Exerciţiul lor critic e valoros nu numai prin mirajele pe care le dezavuează, ci şi prin inaugurarea unei abordări noi în ştiinţele sociale din România. Este pentru prima dată cînd o metodă de cercetare destul de frecventă în Occident, antropologia interpretativă, îşi găseşte o expresie autohtonă. Proiectînd o serie de interviuri de istorie orală pe informaţia unei bibliografii riguroase şi combinînd impresionantul lor spirit interdisciplinar cu o evidentă plăcere a dialogului, autorii reuşesc un studiu pe cît de ne-ortodox, pe atît de util.
Bazate pe experienţa unei cercetări de teren, concluziile cărţii trasează ferm dihotomia dintre stereotipurile discursurilor oficiale despre "omo