Practic ignorat de catre publicul care a luat cu asalt BOOKAREST-ul, putin comentat in presa, scandalul in surdina“ al publicatiilor ideologice de extrema dreapta are toate sansele“ sa nu se stinga repede. Prezenta unor carti de asmenea factura pe standurile unor edituri precum Antet sau… Stand 2001 (!) a fost semnalata de catre reprezentantii presei internationale. Interventia hotarita a organizatorilor de la Artexpo si declaratiile de delimitare ale Asociatiei Editorilor nu i-au intimidat pe respectivii expozanti, care si-au vindut in continuare cartile. Dupa ce Tirgul si-a inchis portile, autoritatile de stat au cerut discret explicatii, s-au facut unele investigatii. Din cite stim, totusi, Parchetul nu s-a sesizat, desi Codul Penal interzice comercializarea de tiparituri cu continut extremist…
In interpretarea corespondentilor presei straine la Bucuresti, incidentul face parte dintr-un fenomen mai amplu de tiparire si comercializare in Romania ultimului deceniu a cartilor de propaganda nationalista, fascista, legionara s.a.m.d. Intr-adevar, s-a semnalat adeseori proliferarea acestei productii care, fara a mai aduce argumente istorice sau morale, incalca pur si simplu legislatia in vigoare. In orice caz, intr-o democratie europeana, expunerea in librarii sau intr-un tirg respectabil a unor volume profasciste e absolut intolerabila. Atunci cind o carte „revizionista“ precum cea de trista faima semnata de Roger Garaudy apare, ea e interzisa in Occident, iar incalcarea consemnului duce la procese si la penalitati usturatoare. La editia trecuta a Frankfurt-ului, semnalarea unei carti de aceeasi „orientare“ in cadrul prezentarii Poloniei ca tara invitata a condus la excluderea rapida a editorului aflat in culpa.
Ce e de facut pentru ca BOOKAREST-ul sa mearga mai departe fara a i se putea reprosa „toleranta“ fata de extremism? Mai intii – proba