Dupa cum am informat saptamina trecuta, laureatul Marelui Premiu al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti din Romania – ASPRO pe anul editorial 2000 este Adrian MARINO pentru volumul 6 al Biografiei ideii de literatura. Cu acest volum, masiva sinteza, fara echivalent nu doar la noi, ci si in teoria literara si in comparatistica internationala, a fost dusa la bun sfirsit. Presedinte al juriului pentru Marele Premiu ASPRO (juriu independent si permanent, format din critici si teoreticieni care au acceptat invitatia ASPRO de a face acest oficiu anual), Adrian MARINO s-a aflat de asta data in fata presiunii colegilor sai, care au considerat ca incheierea sintezei nu poate fi trecuta cu vederea. Iata textul de acceptare pe care laureatul l-a transmis participantilor la Gala Premiilor ASPRO desfasurata in cadrul BOOKAREST 2001 si care a fost citit la microfon:
Stimati prieteni,
Din motive strict medicale nu pot participa la aceasta ceremonie. Imi cer multe scuze. Cei ce ma cunosc stiu bine ca sint departe de orice consacrari, festivitati, premii etc., mai mult sau mai putin „oficiale“. Dupa 1989, am declinat omagii de acest gen. Sint un partizan convins al culturii „alternative“, al carei exponent tipic este si ASPRO. Un ONG in toata puterea cuvintului. Deci, prima mea reactie a fost de „refuz“. Mi s-a raspuns: trebuie sa va supuneti, in mod democratic, deciziei unui juriu. Reactia mea: „Bine, ma supun“. Dar simt, in acelasi timp, nevoia imperioasa de a explica, in termeni foarte limpezi, ce semnificatie dau eu acestui „premiu“ care – aproape nici nu trebuie sa mai spun – ma onoreaza.
In constiinta mea, nu se consacra, de fapt, o persoana, indiferent de numele sau, ci doar o pozitie culturala, o metoda de lucru intelectual, un proiect de studiu teoretico-literar, urmarit cu consecventa si tenacitate. Intr-o cultura si intr-o literatur