Sase luni de guvernare pedeserista. Peste sase luni, vom sti cu exactitate daca schimbarea din noiembrie 2000 a fost de bun augur pentru Romania. Daca Partidul Democratiei Sociale din Romania ar face in urmatoarea jumatate de an ceea ce a facut in prima, atunci vom fi martorii unui esec. Numai ca Rom...
Sase luni de guvernare pedeserista
Peste sase luni, vom sti cu exactitate daca schimbarea din noiembrie 2000 a fost de bun augur pentru Romania. Daca Partidul Democratiei Sociale din Romania ar face in urmatoarea jumatate de an ceea ce a facut in prima, atunci vom fi martorii unui esec. Numai ca Romania nu isi mai poate permite riscul unui esec prelungit. Ar insemna ca este scoasa din carti, in cursa pentru Nato de anul viitor si ca se amana pe o perioada nedefinita integrarea in Uniunea Europeana.
Sunt semne care arata ca partidul condus de Adrian Nastase a venit la putere stiind foarte bine ceea ce vrea. Partidul de guvernamant a reusit in cateva luni sa elimine peste trei sferturi din oamenii numiti de fosta coalitie in posturi centrale si locale, indiferent ca acestia erau pusi acolo pe criterii clientelare sau pe merit. Singura exceptie o reprezinta oamenii Uniunii Democrate Maghiare din Romania, care sprijina guvernul minoritar Pdsr. Udmr a reusit chiar performanta de a avea acum (ca partid de opozitie) chiar mai multe posturi in administratia centrala si locala decat pe vremea cand era la putere. Cu exceptia posturilor din cabinet sau a celor de secretari de stat, organizatia condusa de Marko Bela a obtinut o multime de avantaje din colaborarea cu partidul primului-ministru. Dar oamenii Pntcd, Pd, Pnl au fost inlaturati fara ezitare. Din pacate, Pdsr pare a se fi ocupat mai mult de monopolizarea puterii si a resurselor decat de reforma economica.
Primul-ministru Nastase nu are pe langa el un creier economic care sa-l sfatuiasca