Vineri seara s-a incheiat la Teatrul Andrei Muresanu cea de-a IX-a editie a Festivalului International de Teatru ATELIER de la Sfintu Gheorghe, manifestare care are loc in fiecare an, hotarita – asa cum spuneam cu citva timp in urma – sa ne provoace o data si inca o data la un joc cu propiile limite de perceptie, pentru a ne scoate iar si iar din ghearele conformismului si ale regulilor stricte ale artei spectacolului. Experiment, inovatie, tentarea de noi forme de expresie teatrala, lucrari de laborator, ceea ce nu inseamna – si editia din acest an a dovedit-o pe deplin – produse neterminate ori exercitii demne de snobismul unora cu gulere scrobite. Asumarea riscului estetic, a nonconventionalitatii artistice si a distrugerii, pe cit posibil, a „granitelor“ dintre arte – iata un pariu atins cu brio de cele 14 productii prezentate in concurs de trupe din tara ori din Ungaria si Germania.
Cu sprijinul Primariei Municipiului Sfintu Gheorghe, Consiliului Judetean Covasna, Ministerului Culturii si Cultelor si Centrului de Cultura Arcus (un partener constant, de-o vreme incoace, al TAM), s-a putut realiza si duce la bun sfirsit si aceasta noua editie, lucru ce parea aproape de necrezut cu citeva saptamini in urma. Si putinii bani promisi de MCC erau sa primeasca o alta destinatie… Oricum, directorul festivalului, dramaturgul Radu Macrinici, s-a vazut pus in neplacuta situatie de a refuza in ultima clipa venirea citorva trupe, reducind totodata perioada (pina acum traditionala) de desfasurare a festivalului.
Mai scurta cu doua zile decit de obicei, prezenta editie s-a aratat a fi poate cea mai complexa, artisticeste vorbind, din istoria „Atelierului“, adunind pe „spatiu mic“ o mare diversitate de propuneri teatrale, de facturi diverse si concentrind montari sensibil egale ca valoare, desi complet diferite ca modalitate de realizare, aflate toate, cu un