Georgi DIMITROFF
Tagebücher 1933-1943
Hg. von Bernhard H. Bayerlein. Aus dem Russischen und Bulgarischen von Wladislaw Hedeler und Birgit Schliewenz. 712 S. Kommentare und Materialien zu den Tagebüchern 1933-1943. Hg. von Bernhard H. Bayerlein und Wladislaw Hedeler unter Mitarbeit von Birgit Schliewenz und Maria Matschuk. Bd.2/1, Bd.2/2. 773 S. Aufbau-Verlag, Berlin, 2000, DM 99.
La Editura Aufbau din Berlin a aparut de curind editia germana a Jurnalului liderului comunist bulgar Gheorghi Dimitrov. Spre deosebire de editia bulgara, aparuta in anul 1997 la Editura Universitatii din Sofia, sub titlul Dnevnik (9 martie 1933-6 februarie 1949), traducerea germana cuprinde doar perioada 1933-1943. Adica de la procesul intentat de nazistii, lui Dimitrov la Leipzig, unde acesta a fost acuzat pe nedrept de incendierea Reichstag-ului, pina la desfiintarea Internationalei Comuniste (asa-numitul Komintern). Editia germana, realizata de Bernhard H. Bayerlein, este insotita de un volum separat de adnotari, comentarii si note, precum si de un amplu dictionar al liderilor comunisti.
Gheorghi Dimitrov a fost una dintre figurile cheie ale comunismului international. Ca lider al Kominternului, Dimitrov fusese coordonatorul principal al acestui organism de control si infiltrare a miscarii comuniste internationale, transformat intr-o curea de transmisie a ideilor lui Stalin. Dimitrov, nascut in anul 1892 in Bulgaria, a militat pentru bolsevizarea partidului social-democrat bulgar, reusind in 1919 sa transforme aripa stingista a gruparii in Partidul Comunist din Bulgaria. Fiind cunoscut nu numai autoritatilor bulgare atit pentru fidelitatea sa exegerata fata de centrul de la Moscova, cit si pentru radicalismul sau militant, Dimitrov a fost arestat in 1920, la Constanta, in timp ce incerca sa ajunga la Moscova pentru a participa la cel de-al 2-lea Cong