Salata, ca fel principal- Vedetele bucatariei de vara -Salata de spanac cu oua moi si peste afumat. Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g spanac, 250 g cartofi noi, 4 oua, 300 g somon (sau alt peste) afumat, 100 g miez de nuca, 2 cepe rosii, 5 codite de ceapa verde, 100 ml smantana (frisca nebatuta...
Salata, ca fel principal- Vedetele bucatariei de vara -Salata de spanac cu oua moi si peste afumat
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g spanac, 250 g cartofi noi, 4 oua, 300 g somon (sau alt peste) afumat, 100 g miez de nuca, 2 cepe rosii, 5 codite de ceapa verde, 100 ml smantana (frisca nebatuta), 1 lingurita cu varf de mustar iute, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb circa 10 minute intr-o oala mare cu apa sarata, apoi se scurg si se lasa sa se raceasca. In apa care fierbe se introduce spanacul cat sa se opareasca, se scoate si se lasa sa se scurga intr-o sita. Se introduc si ouale, se lasa 5 minute, se scot si se baga imediat sub un jet de apa rece. Se taie pestele lamele subtiri, samburii de nuca se zdrobesc, iar ceapa curatata se taie pestisori. Se curata de coaja cartofii (reci) si se taie rondele ceva mai groase, iar cand ouale s-au racit, se curata si ele, avand grija sa ramana intregi. Se prepara sosul, amestecand un varf de cutit de sare, putin piper, mustarul, zeama de lamaie si smantana. Cand s-a legat, se incorporeaza coditele de ceapa verde taiate bucatele (cu foarfeca). Se asaza frunzele de spanac pe patru farfurii, se adauga rondelele de cartofi, lamelele de peste, ceapa si nuca zdrobita, se pune la mijloc cate un ou moale, si deasupra se toarna sosul (chiar inainte de a servi salata).
O idee: somonul (pestele) afumat se poate inlocui cu felii subtiri de carnat afumat, fiert 30 de minute pe foc iute, la care se adauga cativa castraveciori murati taiati marunt.