Institutul Goethe din Bucureşti şi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii au organizat recent simpozionul împovăraţi de Moştenirea Securităţii şi STASI - ce ne facem cu actele poliţiei politice comuniste? Răspunsuri germane, române şi maghiare la o provocare istorică. Din cele trei zile ale simpozionului, prima a fost dedicată literaturii. Au citit din cărţile lor pe tema vieţii �înainte şi după desfiinţarea poliţiei secrete comuniste" István Erösi (Ungaria), Herta Müller şi Richard Wagner. Din romanul acestuia din urmă, în curs de apariţie în Germania, prezentăm cititorilor României literare capitolul al X-lea.
Pe Erika o trăgeam de limbă cît puteam eu de bine. Nu era mare scofală. Vorbea mult şi cu plăcere. Nu trebuia decît s-o aduc la temele dorite. Dar şi asta avea anumite limite. Interesul meu pentru Erika n-avea voie să crească dintr-o dată. Totul trebuia să rămînă aşa cum era. Nu puteam, de azi pe mîine, să mă consacru ei. în primul rînd, asta nu mergea din pricina Lottei. Şi nici chiar Erikăi nu voiam să-i arăt un interes sporit. N-ar fi dus decît la neînţelegeri. Doar nu voiam să mă-ncurc cu Erika.
O iubeam pe Lotte. Şi, deoarece şi Erika îşi dădea bine seama de asta, trebuie că se întreba totuşi de unde venea interesul meu. Aşa că rămîneam rezervat şi, curînd, lui Săracu nu-i mai fură suficiente informaţiile mele.
Nu cumva o acoperi, mă întrebă el într-o zi. Se referea la Erika. Am făcut semn din cap că nu, i-am explicat problema pe care-o aveam. Fireşte că nu dorim să-ţi distrugem căsnicia, spuse el. Ne trebuie ceva în completare.
Aşa a ajuns Săracu la ideea de a o recruta pe Erika. O adevărată idee de securist. îl însărcină cu asta pe Răzvan. Acesta începu de la Dieter. Contacte cu străinii. Nu că ar avea ceva cu ea, cu Erika Binder, dar legea e lege, iar misiunea forţelor de Securitate es