Premiul Nobel a împlinit o sută de ani şi sărbătorirea a început prin deschiderea unei expoziţii în sala Bursei, cu tema: Oameni, mediu şi creativitate. Expoziţia a fost finanţată de sponsori şi diverşi donatori şi va dura până la 31 august 2004.
Încă de la intrare, în faimoasa sală, se simte că expoziţia se vrea un fel de "Tivoli intelectual" şi, într-o perspectivă mai mare, are ca scop pregătirea unui muzeu permanent Nobel, la Stockholm.
Timp de o sută de anis-a decernat acest premiu atât de râvnit, primit de peste 700 de persoane dintre care 29 au fost femei. Premiul se atribuie în următoarele domenii: fizică, chimie, fiziologie sau medicină, literatură şi premiul pentru pace; de asemenea se atribuie un premiu şi pentru economie, în amintirea lui Alfred Nobel.
După cum mărturiseşte Björn Ed, care a conceput această expoziţie, scopul său nu a fost doar acela de a informa dar şi de a-i delecta pe vizitatori. S-au încurajat cele mai nebune inspiraţii. În locul unei pedagogii severe s-a preferat pur şi simplu o pedagogie ludică.
Dramaturgul şi regizorul Anders Wahlgren a produs 32 de portrete de premiaţi, pentru fiecare câte trei minute "de eternitate", o alegere cât mai variată folosind filmele de arhivă. Între cei 32 aleşi ai săi se află: Selma Lagerlöf, Marie şi Pierre Curie, Dalai Lama, Yasunari Kawabata, Joseph Brodsky.
Totul este scăldat într-o lumină specială venind din fibre optice care fascinează - opera aparţinând artistei finlandeze Helen Hietanen. În baia de lumină se aud sunete şi se văd imagini de la sărbătorile Nobel, se văd mesele şi invitaţii în aşa fel încât privitorul este inclus în acest dans magic de lumini şi sunet. Lângă expoziţia cu cărţile premiaţilor se pot cumpăra şi praline pe care stă scris: dinamită. Cafeneaua "Satir", la câţiva metri mai departe, îşi asumă şi ea, ca şi pralinele-dinamită, partea u