Claude KARNOOUH
Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii tirzii
Editia a doua, revizuita si adaugita. Traducere in limba romana de Virgil Ciomos, Horia Lazar, Ciprian Mihali. Editura Idea Design &Print, Colectia „Panoptikon“, Cluj Napoca, 2001, 180 p., f.p.
Dintre varii motive care-l determina pe Claude Karnoouh sa persiste in publicarea cartilor sale in Romania, unul pare evident: cel paideic. Aceeasi vocatie paideica justifica partial frecventa rubricii pe care o semneaza la revista Dilema. Avem, din nou, o aparitie editoriala a reflectiilor profesorului francez, de aceasta data un frumos obiect-volum (coperta Eugen Coserean) „fabricat“ la excelenta Editura Idea Design din Cluj, specializata in publicatii de arta, care s-a invrednicit sa dea la iveala versiunea revazuta a mai vechiului op Adio diferentei, aparut intiia oara la Dacia, in 1994. In ansamblu, structura capitolelor corespunde primei versiuni, desi textele sint pe de-a-ntregul „reconsiderate“, adaugindu-li-se precizari, dezvoltari cu argumente de ultima ora a temelor, preocupari dictate de realitatea momentului in Europa de Est sau in Occident, plus un capitol final continind meditatii despre Tehnica si destin. Rezultatul e, asadar, o editie mult mai substantiala a eseurilor „asupra modernitatii tirzii“.
Se cuvine, mai inainte de orice, sa le adresam un gind de reverenta traducatorilor: Virgil Ciomos, Horia Lazar si Ciprian Mihali, primul si ultimul profesori de filozofie ai universitatii clujene, dovedind cu stralucire cit de necesar este, intr-un asemenea demers, pe linga cunoasterea limbii (limbilor), exercitiul reflexiv-interogativ propriu celor care se indeletnicesc cu frecventarea cugetatorilor trecutei si prezentei noastre lumi.
Pe parcursul intregului volum, Claude Karnoouh procedeaza aidoma Diavolului schiop al lui Lesage, cind ridica acoperisurile ca