Pe linga aperitive, mamele le-au gatit ciorbe, ardei umpluti si chiftelute profesorilor din comisie. Mesele au fost aranjate departe de ochiii candidatilor. Elevii au asigurat protocolul prin rotatie. Diurnele presedintilor au ramas deoparte. Parintii bacalaureatilor au simtit din plin examenul, pe parcursul celor doua saptamini, multi dintre ei avind rol de bucatarese, ospatarite, chelnerite sau soferi, pe linga cel de sponsori neoficiali. Cu bani din propriul buzunar au cumparat toate cele necesare asigurarii unor mese imbelsugate membrilor comisiei. Au luat de-acasa mincarea gata preparata, tacimuri si vesela ca profesorii sa se simta cit mai bine posibil. N-a lipsit nici vinul, ca vorba aia, daca nici in Vrancea nu gasesti licoarea lui Bachus... Masa s-a servit departe de ochii candidatilor, dar nu fara stirea lor. In multe licee, conventia lor cu dirigintele a fost sa nu se mai stringa bani ca altadata, ci sa se aduca mincare calda. Si-au inceput sa vina plasele si pungutele de la 7 dimineata in scoala, chiar daca in regulamentul concursului scrie clar ca, in afara membrilor comisiei, in timpul examenului, in scoala, intrarea este interzisa. Dar cum era vorba de mincare - iar membrii comisiei sint si ei oameni cu nevoi firesti - in aceasta privinta cel putin, regulamentul a fost aruncat la cos. Un meniu free, mai bogat ca la restaurant La fiecare proba de examen, si nu numai, membrii comisiei de bacalaureat au fost serviti cu tot felul de bunataturi, costisitoare. De la cascaval cu rosii, castraveti, ardei, pina la leber, pastrama, bacon, mortadella, si tot ce e mai bun prin raioanele de mezeluri-preparate din carne, pe care un om de rind cu greu si le permite la aperitiv. Insa, ce nu face parintele pentru odrasla sa!? Si parintii s-au straduit din plin, alaturi de diriginti, intrati si ei in aceeasi "oala" de dragul promovarii examenului, sa iasa totul cit mai