"si-asa am gasit/ printr-un mine grabit,/ urme infine, de nesfarsit,/ ocupatiei mele curente/ in viata si-n gand:/ lupta tenace cu morile de vant!// aratandu-ti imberba/ zambetul dintr-o conserva,/ expirata fapta,/ o lume demontata/ in omenii inca vii, COMPLEXUL GRI...// noptilor noastre/ dintre doua poezii!..."
"Vedete din pietre", asa se numeste poezia de mai sus, pe care Mihai Vasile Botez, scriitor iesean si chiar onorabil medic universitar o include in ultimul sau volum de poezie, aparut de curand la editura Themis Art Iasi, intitulat "Viitorul 2", acest "2" insemnand, prin grafie, "la patrat". De fapt, nu matematica, ci un fel superior de a vorbi in vers despre legi imuabile ale Universului, descrise matematic, fac matematica asemanatoare si chiar identificabila poeziei.
Despre Mihai Vasile Botez scriam, acum mai bine de un an, la aparitia unei carti valoroase, numita "Traviata sau drumul spre parabis" (1998), volum de debut in poezie, dupa ce scriitorul avea deja o experimentata perioada de prozator, si publicase si cateva plachete de poezie.
Prin scrierile sale, Mihai Vasile Botez a castigat, deja, increderea si aprecierea unui segment al criticii literare, mai ales prin calitatile de stapanitor al limbii, de creator de metafora inedita, in care se amesteca, in tensiune, un intreg evantai de elemente ale existentei. Ceea ce da valoare acestui melanj, aparent eterogen, este tocmai talentul unificator al poetului, faptul de a-l aduce la armonie intre peretii exigenti ai aceleiasi incaperi poetice. In sensul amintit, la randul sau medic universitar si poet, Ion Hurjui aprecia scriitura colegului de ambe bresle, considerand ca "tehnica poeziei lui Mihai Vasile Botez este una dintre cele mai originale iscate in ultima vreme. Zbaterea este ca a ursului prins in capcana, si cautand o iesire scrie versuri pe zapada; versuri imaculate, pure, m