Nicolae RAMBU
Romantismul filozofic german
Editura Polirom, Colectia „Seminar. Filozofie“, Iasi, 2001, 156 p., f.p.
Despre studiile referitoare la literatura sau filozofia romantica s-a scris enorm. Ba, mai mult, in unele dintre ele se resimte, stilistic, tonul sentimental, cu pretentii de originalitate si verva intelectuala tipic romantice, derivate dintr-o bibliografie critica extrem de vasta, insa intr-o mica masura actualizata.
Parcurgind lucrarea profesorului de la Universitatea ieseana Nicolae Rambu, impresia mai sus enuntata ramane valabila. Cele treisprezece capitole care trateaza Romantismul filozofic german, carte scrisa in intregime la Halle, in cele doua stagii de documentare din 1997 si 1998, urmareste, nu fara observatii critice pertinente, insa nu suficient dezvoltate, traiectoria pe care romantismul o urmeaza de la sensul etimologic si particularitatile generale, ilustrate de reprezentantii acum canonizati ai romantismului filozofic german, pina la perspectiva istorico-critica asupra acestuia, ce constituie capitolul final al lucrarii.
Merita sa aducem in discutie Prefata si, totodata, sa justificam afirmatia noastra introductiva. Fiind doar o „introducere in filozofia romantica germana“, Nicolae Rambu precizeaza scopul pentru care un astfel de studiu a trebuit conceput. Iata, cu alte cuvinte, elementul de noutate: „...lucrarea de fata a fost scrisa in primul rind pentru a oferi cititorului fata nevazuta a romantismului in sensul ca, in tara noastra, lucrarile care trateaza un asemenea subiect – unele cu totul remarcabile – au fost elaborate din perspectiva literaturii, iar in al doilea rind, pentru a inlatura o multime de sabloane despre aceasta miscare culturala uluitoare“ (p. 9).
Inevitabil, cu „sabloanele“ pe care romantismul le lanseaza operam si astazi. Desigur, trebuie sa le vedem manife