Lucian NASTASA si Levente SALAT – editori
Relatii interetnice in Romania postcomunista
Centrul de resurse pentru diversitate culturala, Cluj-Napoca, 2000, 396 p., f.p.
Relatii interetnice in Romania postcomunista este un volum care reuneste discursurile rostite de personalitati politice, analisti si experti in cadrul simpozionului Modelul romanesc de relatii interetnice. Ultimii zece ani, urmatorii zece ani, desfasurat la Bucuresti in iulie 2000, organizat la initiativa si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania.
Volumul este editat de Levente Salat si Lucian Nastasa, iar printre participantii la discutii s-au numarat ambasadorul american de atunci la Bucuresti, James C. Rosapepe, ambasadorul elvetian Jean-Claude Joseph, prim-ministrul roman in functie la data conferintei, Mugur Isarescu, ministrul minoritatilor nationale din Romania, membri ai Congresului american precum Joe Pitts si Benjamin Cardin, sociologi si politologi de la universitati din Budapesta, Londra, Oradea, membri ai consiliilor locale din judetele cu populatie minoritara intr-un procent foarte ridicat, reprezentanti ai partidelor politice din Romania, precum Petre Roman – PD, Ioan Muresan – PNTCD, Hildegard Puwak – PDSR, Horia Rusu – PNL etc.
Participantii au discutat rolul Romaniei ca sustinatoare a unui model viabil in cadrul relatiilor interetnice, rol cu adevarat important in contextul local – „celalalt“ model al zonei balcanice, promovat de liderul sirb Milosevici (inca in functie la data simpozionului), insemnind purificare etnica, diverse forme de opresiune, crime. Toleranta la nivelul fiecarui cetatean, interesul autoritatilor pentru toate grupurile (de problemele carora sa tina seama efectiv, incercind cel putin sa le ofere ce doresc, chiar daca nu reusesc in totalitate) ocupa primele locuri pe lista pasilor necesari in sensul rezol