Copii schilozi şi bolnavi de sida, fetiţe violate de taţi, peşti cu burta în sus, victime ale deversărilor iresponsabile de substanţe toxice, bărbaţi şi femei între două vârste cerşind la gura metroului - aţi recunoscut imaginile cele mai frecvente de pe prima pagină a ziarelor noastre. Iată că de câteva săptămâni România aceasta apocaliptică a fost înlocuită cu o "Românie imobiliară". Zeci şi sute de case, unele mai opulente decît altele, în stiluri diferite, dar unificate subteran de gustul ţoapei şi de obsesia de-a construi mai înalt cu o mansardă decât vecinul şi mai masiv decât palatul lui Ceauşescu, confiscă atenţia presei. Toate, proprietatea unor reprezentanţi ai poporului: şi anume, purtătorii de bulan, uniformă şi cătuşe, cunoscuţi sub denumirea de poliţişti.
O spun de la început: transformarea ziarelor în suplimente ale publicaţiilor specializate în bunuri imobiliare nu va avea alt efect decât ridicarea tirajului gazetelor. Pun pariu că nici unul dintre cei expuşi, zice-se, oprobriului public nu va păţi nimic: se vor prezenta acte cu perfectă acoperire legală, vor apărea voluntarii care au trudit pe gratis şi cu voioşie la înălţarea acestor palate indo-macabro-vânătoresco-poliţiste şi, cu toată fermitatea din glas a actualului ministru de interne, verdictul se ştie de pe acum: "neînceperea urmăririi penale".
Ar fi ilogic - într-o ţară atât de previzibilă precum România - ca măcar unul dintre şefii judeţeni sau municipali de poliţie s-o păţească. Precedentul Giurtelec, adică vila lui Măgureanu din satul natal, s-a încheiat cu umilirea presei şi retragerea cu coada între picioare a celor desemnaţi să cerceteze cum dintr-un salar de bugetar (pentru că până şi şeful SRI-ului e bugetar!) se pot înălţa palate ca-n basmul lui Ion Creangă, "Povestea pocrului" (nici o aluzie la cei despre care tocmai scriu!) Pun rămăşag, de pe acum, că, în stil t