Sunt personalităţi care continuă să-şi exercite influenţa în sfera artei pe care au iubit-o şi după ce au trecut de hotarul acestei lumi. Aşa se petrec lucrurile cu Oleg Danovski. Coregraf şi modelator la rândul său a altor personalităţi artistice, Oleg Danovski a fost şi un creator de instituţii culturale: prima Companie de balet cu statut independent de la noi din ţară, înfiinţată în 1978 şi primul Concurs Naţional de Balet, creat în 1993. A visat însă şi alte împliniri pentru arta dansului. Unele continuă să rămână în stare de proiect, dar iată că una dintre ele s-a înfiripat în acest an, sub noua directoare a Teatrului de Balet "Oleg Danovski", doamna Ana Maria Munteanu, şi anume Concursul Naţional s-a transformat în Concurs Internaţional de Dans. El a fost însoţit şi de un Festival de Dans, aflat la a doua ediţie, după cea inaugurală din 1999. Concursul însă a fost reluat după o întrerupere de trei ani şi repunerea lui în funcţie nu a fost lipsită de dificultăţi. Dar important rămâne faptul că o competiţie artistică care poate stimula pe tinerii dansatori a prins din nou viaţă, sperăm pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Concursul organizat de Teatrul de Balet "Oleg Danovski" în parteneriat cu Secţia română a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi cu TV România 1, emisiunea Lumea dansului a reunit în juriul celor două secţiuni, de dans contemporan şi de dans clasic, personalităţi culturale din ţară şi din străinătate, balerini, dansatori de dans contemporan, coregrafi, profesori, critici de balet şi de teatru, realizatori TV, directori ai altor festivaluri, ambele secţiuni fiind prezidate de Wilfride Piollet, profesor la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris.
Numărul concurenţilor a fost mai mic decât cel de la ediţiile anterioare, în parte şi datorită condiţiilor financiare cărora trebuiau să facă