Radu Pavel GHEO
Despre Science fiction
Editura Omnibooks, Satu-Mare, 2001,
168 p., f.p.
Critica literara actuala a fost privata de volume de studii cu aplicatie pe literatura SF, astfel incit cartea lui Radu Pavel Gheo nu este doar o culegere de eseuri reusite in domeniul critic-analitic, ci si un eveniment in cadrul miscarii culturale science-fiction. Aparitia acestei carti nu poate decit sa-i bucure pe suporterii genului, in situatia in care critica literara asa-numita mainstream continua sa marginalizeze literatura SF din perspectiva propriului narcisism elitist.
Autorul isi prefateaza volumul cu un Argument partizan, un argument al unui prozator SF care, in calitate de eseist, nu face o apologie a genului profesat, ci, venind din interior, legitimeaza un demers critic asupra unei literaturi care isi reclama drepturile. Argumentul este unul comparativ, incercind sa dovedeasca faptul ca deopotriva literatura „inalta“ si literatura „de consum“ SF se caracterizeaza prin componenta valorica a literaritatii si ca fiecare dintre acestea are propriile ei legi de producere si de receptare.
Primul grupaj al cartii, Schite pentru un portret, este teoretic prin excelenta, ocupindu-se de discutarea unor concepte corelate literaturii science-fiction in general. Observatiile autorului provoaca din punct de vedere teoretic si pot genera o serie de problematici care pot fi luate in considerare. Una dintre ideile controversabile pe care Radu Pavel Gheo o are in vedere este inutilitatea disocierii intre literatura inalta si science-fiction, idee care atrage dupa sine inutilitatea disocierii intre genurile subsumate SF-ului. Afirmatiile de acest gen trebuie asumate in propria lor contradictie pentru ca nu fac decit sa se alature contradictiilor de definire a intregii culturi, cu varietatea de curente, genuri si specii.