•Cele mai multe au drept motivatie razbunarea •Un profesor de matematica este considerat bolnav psihic pentru ca nu a promovat un elev de clasa a VIII-a
Din cele 100 de reclamatii anonime care sosesc, lunar, la Inspectoratul Scolar Iasi, 80% se dovedesc a fi neintemeiate. Majoritatea contin reclamatii sau intrigi cu tenta de subiectivism, urmarind cu tenacitate un singur scop: razbunarea. Conform adresei nr. 8083 din 28 martie 2001, Ministerul Educatiei si Cercetarii ordona inspectoratelor scolare judetene si unitatilor de invatamant sa nu dea curs "sesizarilor, plangerilor sau reclamatiilor anonime sau a celor semnate cu nume fictive", nerespectarea acestei decizii ducand la "sanctionarea administrativa imediata si raspunderea morala, materiala sau penala, dupa caz".
Astfel ca ISJ se vede bombardat zilnic cu plangeri nesemnate. "Primim, in medie, cate trei reclamatii zilnic. Dintre acestea doar una pe saptamana este semnata, celelalte fiind anonime", a precizat Genovica Vulpoi, inspector general adjunct.
Lipsa de responsabilitate a petitionarilor, teama de eventuale represalii sau scopuri pur personale prin care se urmareste injosirea unui anumit profesor, pun la grea incercare rabdarea inspectorilor. Conducerea ISJ are obligatia de a inregistra toate actele care intra in sediul inspectoratului. Din pacate, o nepasare argumentata prin legea care le interzice verificarea anonimelor, lasa lucrurile asa cum sunt, adica in voia soartei, descalcirea cazurilor fiind facuta doar atunci cand reclamatiile ajung si in mainile ziaristilor.
Bolnav psihic sau nu?
Intr-una dintre anonimele ce au poposit la ISJ, inregistrata la intrarile din ziua de 22 iulie, "un anonim" prezinta (destul de incalcit) cazul unui profesor de la Scoala nr.17. Semnatarul epistolei introduce cititorul in lumea unei telenovele ce prezinta viata