Conform unei statistici a RADET, aproape toti cetatenii din municipiu si-au instalat apometre pentru masurarea consumului de apa.
RADET spune ca "explozia" contorizarii a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand 50% din consumatori si-au instalat apometre.
"Dupa ce, odata cu inceperea contorizarii, consumatorii au evitat sa apeleze la contori pentru ca erau destul de scumpi, ulterior si-au dat seama ca investitia este extrem de profitabila. In urma masurarii consumului, locatarul stie concret cata apa a folosit. Dar, mai ales, nu se trezeste cu facturi imense pentru plata apei, dupa contorizarea consumului celorlalti locatari", a declarat purtatorul de cuvant al regiei, Vasile Enache.
Conducerea RADET spune insa ca, in ciuda contorizarii a circa 90% din consumatori, sunt in continuare mici probleme la stabilirea exacta a consumului de apa.
Acestea provin, in special, din diferentele de citire ale apometrelor de la consumatori si cele ale regiei de la subsolul blocurilor. Citirea nu se face aproape niciodata in aceeasi zi pentru toti, din cauza ca locatarii se prezinta la date variate cu listele la asociatie, ceea ce face ca intotdeauna sa existe diferente intre totalul consumului de la locatari si cel de la apometrul regiei.
O alta problema este legata de rotunjirea cifrelor din fisa de inregistrare a consumului de catre locatari. Astfel, in loc de 6,2 metri cubi de apa, de obicei se face rotunjirea la 6 pentru usurarea calculelor, determinand din nou diferente in inregistrarea consumului. Conducerea regiei spune insa ca procedeul de masurare este real, deoarece in luna urmatoare rotunjirea de catre asociatie se face cuprinzand si metrii cubi omisi precedent.
"La toate acestea se adauga si clasa de precizie a contorilor. Contorul general al regiei inregistreaza cel mai mic consum tinand seama ca este vorba de zeci de apartam