Agentia Domeniilor Statului (ADS) a anuntat ca privatizarea intreprinderilor agricole de stat (IAS) nu se va mai face pe piata de capital, ci prin metoda vanzarii directe sau prin scoatere la licitatie. Societatile mai putin importante vor fi privatizate la nivel local. In urma acestor recomandari ale ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu, prefectul Corneliu Rusu Banu a continuat intalnirile cu presedintii celor 13 IAS-uri din judet. Discutiile s-au referit la modul in care decurge actiunea de privatizare a acestora si la datoriile pe care intreprinderile agricole le au catre stat.
"O parte din presedintii IAS-urilor si-au exprimat deschis modul de privatizare, care se va face prin impartirea actiunilor la salariati. Insa, altii nu au vrut sa spuna cum vor privatiza societatile pe care le conduc. Probabil, privatizarea se va face fie prin licitatie, fie prin divizare", a spus prefectul.
Banu a afirmat ca intreprinderile agricole au datorii foarte mari catre stat, in valoare de peste 500 de miliarde lei, dar in loc sa-si achite aceste debite, presedintii de IAS prefera sa-si acopere cheltuielile salariale. In opinia prefectului, productia mare de cereale din acest ar putea sa reduca considerabil nivelul datoriilor catre bugetul central. Intr-un clasament al celor mai datoare IAS-uri pe primele locuri se afla IAS Bucium, cu 94 miliarde lei datorie, Popricani - 68 miliarde, Strunga - 67 miliarde, Agromixt - 66 de miliarde, IAS Copou - 51 de miliarde etc.
Prin urmare, autoritatile, la nivel national si judetean, se arata sigure ca nu se va putea ajunge la performanta de se incasa intreaga redevanta, pana la sfarsitul acestui an. In acest caz, privatizarea societatilor comerciale foste IAS poate depasi termenul stabilit de catre Ministerul Agriculturii, adica pana la 31 decembrie 2001. Pana acum au fost privatizate 120 de societati, din care doar 15