Domnule Director,
Intrucit din ratiuni de ordin redactional aceasta precizare nu a aparut in ziarul Cotidianul, v-as ruga sa o publicati, daca e posibil, in revista Observator….
Cu deosebita stima,
N. DANILOV
In legatura cu afirmatiile dlui Cassian Maria Spiridon, redactor-sef al revistei Convorbiri literare, membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor, in ziarul Cotidianul, din 1 august 2001, fac urmatoarele precizari:
1. Afirmatiile mele aparute in acelasi cotidian nu sint „provocari“, ci constituie, dupa cum afirma si comentariul redactiei, o prezentare sintetica a discutiilor care au avut loc la Asociatia Scriitorilor din Iasi intre delegatia scriitorilor semnatari ai Declaratiei si domnii Eugen Uricaru, presedintele Uniunii Scriitorilor, si Grigore Ilisei, secretarul Asociatiei Scriitorilor din Moldova. Daca dl Cassian Maria Spiridon considera ca discutiile ce au avut loc la Asociatie, in vederea unei normalizari a situatiei existente, sint niste „provocari“ la adresa sa, il priveste personal. Singura nota personala din text contine comentariul legat de demisia secretarului general al redactiei Convorbiri literare, traducatorul Emil Iordache, afirmatie pe care o sustin si in prezent, intrucit sint, asa cum este si Uniunea Scriitorilor, si alti scriitori din Iasi, in cunostinta de cauza privind demisia domniei sale. Dupa cum declara Emil Iordache, demisia e una care tine de onoare. Daca exemplul lui Emil Iordache ar fi urmat de dl Spiridon, conflictul dintre scriitorii ieseni ar fi dezamorsat in mare parte. Demisia sa ar detensiona situatia creata si ar deschide o cale spre un dialog cu adevarat constructiv. Daca doreste sa usureze sarcinile presedintelui US in vederea solutionarii conflictului, Cassian Maria Spiridon trebuie sa se gindeasca la acest pas. Ar fi o iesire din scena onorabila. Din