In cele ce urmeaza, ne vom ocupa de o placa votiva sculptata, cu inscriptie, confectionata din marmura alba (dimensiuni: 23,7 x 4,5 x 3,5 centimetri), descoperita (de subsemnatul), in vara anului 1964, pe teritoriul orasului Turda (anticul Potaissa), cu prilejul lucrarilor pentru construirea centurii automobilistice a soselei nationale Cluj-Sibiu, la piciorul pantei „Dealului Zinelor“ (zona aferenta a cartierului mestesugaresc a fostului municipiu roman), in vecinatatea castrului (fortificatiei) Legiunii a V-a „Macedonica“.
Reprezentarile in relief sint bordate de un chenar simplu, cu partea superioara arcuita si cea inferioara, mai lata, dreapta, ambele pastrind urmele unei inscriptii, abia incizata, aproape ilizibila. Portiunea posterioara a piesei este neprelucrata, initial fiind destinata a fi incastrata in perete. Placa se afla intr-o stare buna de conservare, identificarea personajelor facindu-se cu usurinta.
Mijlocul scenei sculptate este destinat, ca de obicei, divinitatilor principale ale cultului. In dreapta, este infatisat Liber Pater, ca tinar efeb, in picioare, avind figura (usor deteriorata) incadrata de par buclat, care-i cade pe umeri in doua suvite; cu bratul sting se sprijina de obisnuitul thyrsos (toiag lung, caracteristic cultului dionisiac), iar celalalt, plasat pe umarul sting al paredrei sale divine. O nebrida (vesmint scurt fara mineci) din piele de pantera ii imbraca partial corpul, coada animalului atirnind de-a lungul coapsei drepte. In picioare poarta incaltaminte cu carimb inalt, rasfrint. In dreapta lui se afla Libera, tot in picioare, seminuda, cu capul (nasul rupt) acoperit de par lung, ondulat, pieptanat cu carare la mijloc. O palla (mantie vaporoasa), tinuta cu ambele miini, ii infasoara doar partea inferioara a corpului, bustul raminindu-i dezgolit; vesmintul este adus, apoi, pe la spate si peste crestet in chip d