Puterea de cumparare a salariilor s-a redus cu 6,2%, iar cea a pensiilor cu 18% "Cosul zilnic" al vasluianului se "subtiaza" de la luna la luna. Cu alte cuvinte, salariile ramin aceleasi sau cresc cu procente foarte mici, iar preturile produselor agroalimentare devin din luna in luna tot mai scumpe. Numai anul trecut, puterea de cumparare a salariilor a scazut cu 6,2%, iar cea a pensiilor cu 18%. Reducerea puterii de cumparare a populatiei din judet s-a datorat, in principal, structurii economiei judetului, in care predomina domenii de activitate cu o retea slaba de salarizare (industrie usoara, alimentara, prestari servicii). Rata inalta a somajului, peste media pe tara, a determinat cresterea ponderii populatiei cu venituri mici. Dintre cele mai consumate alimente din Romania, piinea a ramas evident pe primul loc, cu aproape 10 kilograme in medie, lunar, de persoana. Dupa legume, care insumeaza 8 kilograme din consumul alimentar, urmeaza laptele, cu mai mult de 6 litri consumati pe luna. Unei persoane ii mai revin, pe luna, pentru consum, aproape 4 kilograme de cartofi, cite 2 kilograme de fructe si de carne si cite un kilogram de malai, brinzeturi si smintina. Daca presupunem ca aceasta statistica este valabila si pentru judetul nostru, putem spune ca multi vasluienii cheltuiesc numai cu aceste alimente peste un sfert din salariul lunar. Produsele agroalimentare vindute pe piata taraneasca din Vaslui sint mai scumpe decit cele din Birlad. Calculind pretul mediu, cumulat pe primele sase luni ale anului, la principalele produse agroalimentare, rezulta ca un kilogram de cartofi a costat peste 7.000 de lei in Vaslui si cu 2.000 de lei mai putin in Birlad, ceapa verde - 9.800 de lei in Vaslui si cu 3.000 de lei mai putin in Birlad, piersicile - 14.000 de lei in Birlad si cu 1.000 de lei mai mult in Vaslui etc. In iunie, un kilogram de carne a costat aproximativ 87.000