Primele tinuturi din vechime ale Moldovei nu difera esential de cele din perioada interbelica. In cei aproximativ 550 de ani scursi de la intemeierea celui de al doilea stat romanesc pana la unirea de la 1918, desi numarul tinuturilor a fost variabil, urmand, in special, dezvoltarea (uneori decaderea) satelor si oraselor din regiune, principalele resedinte de judet s-au pastrat pana astazi. Suceava, Tetina, Orheiul, Hotinul, Soroca, Tighina, Cetatea Alba au radacini adanci in istorie.
In perioada interbelica, dupa ce autoritatile au apelat la cativa sociologi de renume, printre care Dimitrie Gusti, noua impartire teritoriala a Moldovei (care cuprindea Basarabia si intreaga Bucovina) insemna 27 de judete. Unele foarte mari - precum Cetatea Alba, cel mai intins din Romania, altele deosebit de mici - Suceava, cel mai mic din tara. Dupa al doilea razboi mondial, judetele au fost desfiintate, preluandu-se moda sovietica ce consta in regionalizarea tarii (existand chiar o regiune autonoma a maghiarilor).
Odata cu venirea lui Ceausescu la putere, Romania se reintorcea la impartirea traditionala in judete, dar pentru ca istoria, in multe dintre amanuntele sale, trebuia totusi uitata, noile judete respectau prea putin harta din 1945. De pilda, referindu-ne numai la Moldova Mica de astazi (adica fara Basarabia si nordul Bucovinei), aceasta regiune avea in perioada interbelica 16 tinuturi, dar in 1965 fusesera infiintate doar opt dintre acestea. Nu se mai regaseau pe harta Romaniei Socialiste, tinuturile Radauti, Cimpulung, Baia (cu capitala la Falticeni), Roman, Tecuci, Tutova (Birlad), Falciu (Husi) si Dorohoi. Bucati din teritoriul acestora fusesera preluate de celelalte judete, strict aleatoriu si, prin urmare, total antiistoric. De pilda, judetul Iasi de astazi cuprinde parti ale tinutului Baia (zona Pascani), dar si comune si sate ale fostelor Roman si H