In aceasta saptamana, la Humanitas a fost editata o noua carte. Este vorba de "Amurgul idolilor", scrisa de Friederich Nietzsche.
Filosof al culturii, filolog, scriitor, una dintre personalitatile ilustre ale gandirii moderne din secolul al XIX-lea, Nietzsche s-a nascut la 15 octombrie 1844, la Rocken/Lutzen in Germania, intr-o familie de pastori luterani. Dupa studiile liceale la colegiul din Pforta urmeaza cursurile universitatilor din Bonn si Leipzig, mai intai la Facultatea de Teologie, apoi la cea de Teologie Clasica, avandu-l ca profesor pe cunoscutul Ritschl. Distingandu-se, inca din timpul studiilor, ca un stralucit cercetator, Nietzsche este propus de Ritschl pentru catedra de filologie clasica la Universitatea din Basel, pe post de profesor, post pe care il ocupa in anul 1869. Din acea perioada dateaza prietenia lui Nietzsche - el insusi muzician si compozitor - cu Richard Wagner, ale carui personalitate si opera au avut asupra gandirii nietzscheene o influenta substantiala. Decisiv a fost, insa, pentru aceasta gandire, contactul cu filosofia lui Schopenhauer.
"Amurgul idolilor" apare in anul 1889. Autorul insusi caracterizeaza aceasta "carticica" drept o "destindere". Titlul, prin jocul a doua litere in limba germana, este o aluzie parodica la "Amurgul zeilor" a lui Wagner. Lui Nietzsche ii place provocarea, iar profunzimea gandirii sale este data tocmai de ceea ce face lectura placuta - ras, imagini, exagerari burlesti. Pentru a-l intelege pe Nietzsche trebuie sa il citim altfel decat in cazul unui text clasic: trebuie sa luam in considerare textul ca atare, in ordinea sa imaginara, fara a-i aplica vreun cadru conceptual prestabilit. Doar astfel vom descoperi remarcabila coerenta a imaginilor, pe cat de filosofica, pe atat de originala.
Marius HALCIUG
In aceasta saptamana, la Humanitas a fost editata o noua carte. Este vorb