Recent, Guvernul Romaniei a facut publica disponibilitatea sa de a initia un proiect de hotarare care sa vizeze amnistierea pedepselor de pana la cinci ani. Detinutii din inchisorile romanesti care au ramas sa execute mai putin de cinci ani din pedeapsa, au toate sansele de a deveni liberi. (Violurile, crimele, talhariile si alte infractiuni deosebit de grave nu vor face obiectul legii. La fel, recidivistii.) Sub incidenta acestui proiect de lege ar intra aproximativ 9.000 de detinuti, numai in Iasi fiind vorba de cateva sute. Deja, foarte multi puscariasi asteapta cu nerabdare momentul in care vor scapa de hainele tarcate, ca de narav nu credem ca va fi vorba.
Desi Cabinetul Nastase si-a explicat decizia prin marea inghesuiala din inchisorile din intreaga Romanie, unii au vazut aici si niste interese politice. De pilda, PDSR n-ar urmari prin elaborarea unui astfel de proiect de lege decat eliberarea marilor corupti. Ca pe langa acesti corupti, partidul lui Nastase scoate din inchisoare o adevarata armata de infractori, chestiunea importa mai putin. Oricum, in intelepciunea sa exemplara, Politia Romana a anticipat, se pare, inca de la inceputul anilor '90 aceasta decizie a Guvernului, de vreme ce de ani buni, vasnicii angajati ai acestei institutii se uita taman in alta parte, cand cativa baieti mai bruneti de felul lor tocmai opereaza poseta vreunei cucoane. Nu de alta dar daca, Doamne fereste!, ii prind pe hoti si n-au unde sa-i cazeze?
Nu neaga nimeni ca printre detinuti exista oameni care au gresit si-si recunosc greselile, dar experienta arata ca acestia pot fi numarati pe degete. Restul, imediat ce au fost eliberati, abia asteapta sa-si reinceapa faradelegile.
"Eu cred ca propunerea Guvernului a plecat exclusiv de la faptul ca in inchisorile noastre conditiile nu sunt la nivelul Uniunii Europene. Detinutii sunt foarte inghesuiti, lucru