•Recidivistii si cei care au comis fapte de coruptie vor ramane dupa gratii
Aproape 300 de detinuti aflati in Penitenciarul Iasi ar putea fi liberati dupa ce va intra in vigoare decretul de gratiere. Aflat in faza de proiect, actul semnat de primul-ministru va goli practic puscariile. "Referitor la gratierea unor detinuti condamnati, nu detinem deocamdata date concrete. Insa, din date neoficiale, putem spune ca un numar de 200-300 de detinuti ar putea beneficia de aceasta lege. Cu siguranta, insa, nu vor intra la gratiere recidivistii", ne-a declarat directorul Penitenciarului Iasi, magistratul Mircea Bors.
In acelasi timp, procurorii afirma ca nici cei care au savarsit fapte de coruptie nu vor beneficia de legea gratierii. Cu alte cuvinte, cei care au fost condamnati pentru trafic de influenta, dare sau luare de mita vor executa in continuare pedeapsa primita. Daca vor fi gasiti vinovati, procurorul arestat pentru luare de mita, Sebastian Popa, sau directoarea Directiei Finantelor Publice Locale, Georgeta Stirbu, nu ar beneficia de prevederile viitoarei legi. De precizat este faptul ca proiectul de lege propune gratierea si liberarea din penitenciare a detinutilor aflati la prima fapta si a caror pedeapsa nu depaseste cinci ani.
PRM condamna initiativa Guvernului
Proiectul de lege nu este, insa, vazut cu ochi buni de Partidul Romania Mare. "Noi consideram ca legea este una pentru toti cetatenii Romaniei, iar Constitutia tarii este foarte ferma in aceasta privinta. A gratia peste 9.000 de infractori sub pretextul ca in inchisorile romanesti conditiile nu se ridica la nivelul standardelor europene ni se pare un punct de vedere ridicol. Ca partid justitiar, PRM nu este de acord cu acest proiect de lege pentru ca orice precedent de acest fel devine periculos pentru societate. Nu peste mult timp, s-ar putea ca Guvernul