•Sustin oficialii bancari ieseni •Aceste cresteri vor fi impulsionate de tendinta populatiei de a se orienta spre alte modalitati de plasament
"Din toamna, dobanzile bancare isi vor relua trendul ascendent", astfel pronosticheaza reprezentantii bancilor evolutia randamentelor bancare pentru perioada urmatoare a anului. Desi se estimeaza o crestere doar de cel mult patru puncte, se pune totusi problema unui nivel mai ridicat al dobanzilor si nu mai scazut ca pana acum. Principalul motiv care va sta la baza cresterii dobanzilor la depozite va fi necesitatea de a-i impulsiona pe cei care mai au ceva bani la pusculita pentru a efectua plasamente in depozitele bancare. "In general, toamna, populatia opteaza mai mult pentru investitiile in valuta, dar pentru a-i atrage si spre banci va trebui sa le oferim o dobanda mai mare. In prezent, dobanzile oscileaza intre 30-45% si probabil peste doua luni vor fi cu circa patru puncte mai ridicate", a declarat directorul adjunct al Bancii Romane pentru Dezvoltare, Constantin Savin.
Implicit, si dobanzile la credite vor fi mai mari pentru a se putea acoperi randamentele la depozite. "Agricultura a mers destul de bine in acest an si prin urmare din toamna vor creste solicitarile pentru credite in agricultura. Dobanzile la credite vor fi mai mari pentru a le putea acoperi pe cele acordate la depozite care, bineinteles, vor fi tot mai ridicate", a mai spus Constantin Savin.
Ramane de vazut in ce directie vor apuca dobanzile titlurilor de stat. De la inceputul anului, acestea au fost intr-o continua scadere, ajungand in prezent la o cota de 32% pentru un certificat de trezorerie cu rascumpararea peste 90 de zile si 36% la cele pentru 180 de zile. Avand in vedere ca bancile opteaza pentru o majorare a dobanzilor, probabilitatea ca si Ministerul Finantelor sa adopte aceeasi tactica va fi maxima.
@N_P