•Doar 5.200 de societati au depus declaratiile la Casa Judeteana de Pensii privind evidenta nominala a asiguratilor
Jumatate din societatile iesene au depus pana ieri la Casa Judeteana de Pensii declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor pentru fiecare din salariati. Numarul firmelor care au dorit sa fie in conformitate cu prevederile legale este de 5.200. Reprezentantii Casei de Pensii iesene apreciaza ca in Iasi sunt aproape 20.000 de agenti economici, insa, niciodata nu se prezinta toti deoarece o mare parte din ei nici nu mai desfasoara activitate. "Luna trecuta, de exemplu, au fost depuse 5.100 de astfel de declaratii, deci numarul este constant de la o luna la alta", a precizat directoarea Casei Judetene de Pensii iesene, Adriana Grecu.
Potrivit noii legi a pensiilor, care a intrat in vigoare de la inceputul lunii aprilie, declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor au devenit foarte importante pentru fiecare angajat. In cazul in care firmele nu depun aceste declaratii, salariatii nu vor avea practic vechime in munca. In noul sistem, pensia se va calcula pe baza acestor declaratii lunare. "Nedepunerea de catre angajator a acestor documente inseamna practic ca nu s-a platit procentul de 11,65% si prin urmare angajatii nu vor avea vechime. In vechiul sistem de pensii, aceste declaratii nu erau la fel de importante deoarece calcularea pensiei se facea pe baza cartii de munca", a apreciat directoarea Casei Judetene de Pensii, Adriana Grecu.
Declaratiile se depun lunar la casa judeteana de pensii in a carei raza isi are sediul angajatorul. Angajatorii care au un numar mediu lunar de salariati mai mare de 20 de persoane au avut posibilitatea sa depuna declaratia nominala atat pe discheta cat si pe hartie. Declaratia nominala reprezinta de fapt inscrierea in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari so