A. GH. OLTEANU
Reflexe folclorice in literatura scrisa
Editura Humanitas, Colectia „Humanitas Educational“, Bucuresti, 2000, 236 p., f.p.
Pentru elevii de gimnaziu sau de liceu, cartea Reflexe folclorice in literatura scrisa poate fi extrem de utila. A. Gh. Olteanu nu incearca sa-si arate in mod gratuit veleitatile de critic si alcatuieste un manual de folclor clar, concis, in care cei care se pregatesc pentru bacalaureat sau pentru testul de capacitate pot gasi cam tot ce le trebuie. Autorul incepe cu o scurta introducere unde sint definiti termenii de folclor si de literatura populara, este discutata influenta in literatura culta. Este atinsa si o problema spinoasa, aceea a interventiilor unor autori de literatura culta in texte folclorice: cazul Mioritei care este cunoscuta mai ales in varianta lui Alecsandri.
Urmeaza o scurta trecere in revista a opiniilor unor critici in legatura cu acest tip de literatura. G. Calinescu si cunoscuta sa ipoteza cu cele patru mituri apare alaturi de alti critici si de alte opinii (nu singur, cum se intimpla in comentariile standard). Aceasta „alternativizare“ a comentariului critic nu poate fi decit benefica. Putem citi, asadar, pagini despre folclor de Ibraileanu, Ovidiu Papadima, Tudor Vianu etc.
Antologia este si cea mai consistenta parte a cartii. Fiecare piesa selectata este insotita de un comentariu echilibrat, plin de informatie didactica pretioasa. Destinul variantelor nu este uitat. Autorul acorda cea mai mare atentie acestei laturi esentiale a textului folcloric: varianta. A.Gh. Olteanu isi imparte materia in patru: Poezia riturilor de trecere, Epica in versuri – balade, Epica in proza – basme si Lirica, Proverbe. Din titlurile alese intelegem si precautia din titlul cartii: nu este vorba despre folclor propriu-zis, ci despre relatia lui directa cu literatura culta. Asa se expl