Desi programul sfirsitului de saptamina este, inca, dominat de emisiunile-concurs filmate „la mare, la soare“, documentarele de duminica au ramas la locul lor pe Pro TV, difuzate la orele prinzului.
Serialul dedicat Razboiului Rece, consemnat deja in cadrul aceastei rubrici, este urmat imediat de un altul, care incepe la orele 12.00. Duminica trecuta, cei interesati de Razboiul Rece nu au avut motive sa schimbe canalul, pentru ca tema abordata a fost caderea Zidului Berlinului. Duminicile precedente, insa, serialul produs de BBC in 1999 a juxtapus Razboiului Rece cu totul alte subiecte, in citeva episoade unite de o intentie comuna: elucidarea unor mistere ale Antichitatii. Aztecii, arta labirintului, Stonehenge, primii americani sint inca enigme studiate, interpretate, controversate, a caror putere de fascinatie a crescut la sfirsitul mileniului, cind noile metode stiintifice au scos la iveala adevaruri surprinzatoare si au rasturnat teorii consacrate.
Fiecare episod porneste de la origini, informatiile se acumuleaza gradat, mentinind o tensiune comparabila cu suspansul unor filme de actiune, iar concluzia nu se opreste la punct, in prezent, ci se deschide spre viitor, cu noi semne de intrebare. Telespectatorii sint implicati direct in rezolvarea ecuatiei pentru ca, dupa ce li se prezinta lucruri pe care le recunosc si teorii deja stiute, noile demonstratii sustinute de simulari pe computer dezvaluie secrete surprinzatoare. Uneori, mijloacele pur vizuale (fotografii, simulari, inregistrari recente) sint suficiente, iar cuvintele comentatorului devin inutile pentru validarea unor teorii in aparenta greu de demonstrat. Desi se crede, in general, ca originile labirintului se afla in Creta, adevarul (comentat pe larg intr-unul dintre episoade) se dovedeste a fi altul.
La inceputul secolului al XX-lea, Sir Flinders Petrie a descoperit ca primul l