Desi mi-am dorit de mai multa vreme sa ajung in Basarabia, ocazia s-a ivit doar in vara asta. Revista Contrafort, una dintre cele mai vii publicatii ale spatiului romanesc, a organizat, cu sprijinul Fundatiei Soros, un Atelier care a avut ca punct de pornire postmodernismul.
As spune ca am ramas, dupa cele trei zile petrecute dincolo de Prut, cu o impresie amestecata. „Impresie amestecata“ e expresia pe care am folosit-o si la sfirsitul dezbaterilor noastre. Ca si Romania, dar parca mai apasat ca la noi, Republica Moldova se infatiseaza ca un tinut al contrastelor, unde normalitatea si chiar luxul se intersecteaza cu saracia lucie. Contrastele din viata de zi cu zi par a se ilustra altfel si in cultura. Pe de o parte, Contrafort si echipa sa, condusa de Vasile Garnet, purtatoare a unui mesaj cultural sincronizat nu numai cu spatiul cultural romanesc, dar si cu cel european, pe de alta parte, veleitarismul coleric care numai bine nu le-a facut romanilor de peste Prut.
Invitat fiind de Contrafort, impreuna cu Ion Bogdan Lefter, am intrat in relatie cu adevarata elita basarabeana. La dezbaterile care s-au desfasurat intr-un tempo european au participat, printre altii, Vitalie Ciobanu, co-organizatorul intilnirii, Grigore Chiper, Nicolae Spataru, Constantin Cheianu, Leo Butnaru, Andrei Burac, Tamara Caraus, Gheorghe Ierizeanu, Augustin Nacu, Iulian Ciocan, Daniela Bohantov, Emilian Galaicu-Paun, Andrei Ungureanu, Valentina Tazlauanu, Nicolae Popa, Irina Nechit. „Strategul“ intilnirii a fost Vasile Garnet.
Nu voi rezuma cronologic cele discutate, ci ma voi opri doar la citeva idei pe care le-au exprimat colegii nostri. Vitalie Ciobanu a subliniat ca intre gruparile literare si, intr-un sens mai larg, culturale din Moldova nu exista comunicare, diferentele de viziune fiind radicale. Participantii la dezbaterea organizata de Contrafort sint,