Autoritatile iesene au reusit sa depisteze zonele din judetul Iasi in care se sacrifica ilegal cabaline, retelele de transport al carnii, precum si unitatile comerciale unde se valorifica aceasta marfa.
"Tristetea mare este ca intr-o singura comuna, este vorba de Ciurea, 30 de familii se ocupa cu sacrificarea cailor. In Iasi, am identificat sapte magazine in care se vinde carne de cal, la pretul carnii de vita. Aceasta carne este neexpertizata, ceea ce poate insemna un factor de risc pentru sanatatea populatiei", a afirmat medicul Vasile Hritcu, seful Directiei Sanitar-Veterinare, care a precizat ca va da mai multe amanunte la finalizarea anchetei.
Din cele spuse de medicul Vasile Hritcu, anual, mii de cai din judetul Iasi sunt furati, in special de tigani, si sacrificati, iar carnea lor este vanduta amatorilor de friptura. Cei mai multi habar n-au ce cumpara, dar, de regula, n-au existat plangeri pentru ca gustul carnii de cal este unul deosebit. Tocmai pentru a descuraja ilegalitatile la care se dedau hotii de cai, dar si pentru a face cunostinta iesenilor cu calitatile carnii de cal, seful DSV a afirmat ca au fost pornite discutii in vederea deschiderii in oras a unor magazine care sa comercializeze carne de cal. "Carnea de cal este foarte buna si in multe tari ale Europei este considerata o delicatesa. Acum depinde de agentii economici cat de repede vom deschide aceste magazine. Poate dura trei-patru zile, dar si trei-patru luni", a spus Hritcu. (C.O.)
Autoritatile iesene au reusit sa depisteze zonele din judetul Iasi in care se sacrifica ilegal cabaline, retelele de transport al carnii, precum si unitatile comerciale unde se valorifica aceasta marfa.
"Tristetea mare este ca intr-o singura comuna, este vorba de Ciurea, 30 de familii se ocupa cu sacrificarea cailor. In Iasi, am identificat sapte magazine in care se vinde carne de cal