In ultima perioada, in Romania au fost inregistrate numeroase cereri pentru retrocedari de terenuri sau imobile. Iesenii au fost intrebati care este parerea lor vizavi de aceste cereri.
M. E., pensionara
Cei care cer imobilele in care anumite institutii publice isi au sediul mi se pare o exagerare. In primul rand ar trebui sa avem o Constitutie in care sa fie garantat dreptul la proprietate. Proprietarii ar trebui sa fie despagubiti conform valorii respectivei proprietati. Sunt de parere ca aceste retrocedari ar trebui sa se faca respectand legea.
Maria Mihai, pensionara
Eu cred ca nu. Si cine a aplicat aceasta lege a gresit mult pentru ca aceste lucruri sunt foarte dificile si nu trebuia la ora actuala sa se ajunga la asemenea situatie. Acest lucru a fost prea tarziu gandit si duce la tot felul de lucruri care nu prea se mai potrivesc. Aceasta este parerea mea. Situatia in tara este foarte dificila si, la ora actuala, respectiva lege face mai mult rau decat bine. Legea aceasta ar fi trebuit sa fie data cu mult timp inainte. Generatia de acum va fi cea mai afectata de aceasta lege. Daca cei indreptatiti nu-si vor putea primi imobilele, mi se pare normal ca sa fie despagubiti, dar nu in bani ci in alte imobile. In schimb, daca ei ar primi bani, acestia ar iesi tot din buzunarul nostru.
Gheorghe Cantaragiu, pensionar
Romania a facut o exceptie fata de tarile din jur prin faptul ca la noi s-au facut mai multe nationalizari, mai multe bunuri au trecut in patrimoniul statului. Nu se poate ca aceste retrocedari sa se faca in totalitate deoarece ar insemna ca, la un moment dat, o parte din cladirile gradinitelor, a scolilor, a spitalelor sa fie nevoite sa-si stopeze activitatea pentru a putea intra in proprietatea celui de drept. Mai exista si riscul ca aceste cladiri sa nu fie retrocedate cui i se cuvin de dre