•Pentru a le face mai atractive in ideea privatizarii, Guvernul intentioneaza sa le anuleze datoriile •Firmele inginerilor agronomi sunt mai lucrative decat societatile de stat •IPS Daniel vrea sa mute pamantul bisericii din cadrul IAS-urilor
Privatizarea Intreprinderilor Agricole de Stat inainteaza cu pasi de melc. Pentru ca principala cauza care-i face pe oamenii de afaceri sa ezite inainte de a cumpara un IAS este data de marile datorii catre stat ale societatilor, Guvernul s-a gandit la posibilitatea de a anula aceste datorii. Nu este exclus ca, in viitorul apropiat, Cabinetul Adrian Nastase sa elaboreze o ordonanta in acest sens.
"Exista foarte multe probleme legate de IAS, atat in ceea ce priveste campania de toamna, cat si referitor la privatizarea acestor societati. Din pacate, patronii nu se inghesuie deloc sa cumpere intreprinderile agricole, de aceea Guvernul va discuta despre oportunitatea unei ordonante prin care marile datorii catre bugetul de stat ale firmelor sa fie anulate", a spus prefectul Corneliu Rusu Banu.
Agronomii le dau taranilor 800 de kg de grau la hectar
Prefectul a anuntat ca discutiile referitoare la suprafetele de pamant pe care IAS-urile trebuiau sa le restituie fondurilor comunale s-au incheiat si, din acest moment, nu se mai poate vorbi de vreun litigiu intre parti.
Dimpotriva, necazurile IAS incep sa fie provocate doar de ineficienta conducerii acestor intreprinderi. Din cele spuse de prefect, deja mai multe societati agricole de stat au pierdut teren in favoarea intreprinzatorilor particulari. Astfel, IAS Agromint a ramas fara mai multe sute de hectare de pamant, care au fost preluate de catre firma unui inginer agronom, Mihai Plumbu. Cum respectivele suprafete agricole apartineau unor tarani, iar societatea de stat oferea proprietarului de pamant, la fiecare hectar cultivat