Cresterea preturilor la produsele alimentare de baza stirneste nemultumirea guvernantilor. Cind materia prima se ieftineste, la Roman creste pretul piinii Scumpirea pretului piinii l-a nemultumit pina si pe primul ministru, care spune ca pretul produselor de panificatie ar fi trebuit sa scada, in situatia in care griul, din noua recolta, este achizitionat cu cel mult 3.000 de lei. "Nu inteleg care este argumentul pentru care cererea si oferta nu mai sint invocate la pretul piinii! Cum creste putin pretul energiei, imediat se scumpeste piinea! In schimb, scaderea elementelor de formare a pretului nu are nici un efect in costul acestui produs", a declarat Adrian Nastase. Piinea romascanilor, cea de toate zilele, nu a scapat nici ea de "ingineria financiara". Conducerea "SC Morarit si Panificatie" Roman, motiveaza cresterea pretului prin modificarea gramajului, care se face in functie de anotimpuri. "Practic, pretul piinii, pe kilogram a scazut cu 357 de lei. Vara producem piine de 350 de grame. Odata cu racirea vremii, trecem la producerea piinii de 400 de grame, pentru a se coace mai bine. De citeva zile, am scos acest sortiment, cu gramaj mai mare. Din acest motiv, am modificat si pretul, de la 4.500 de lei la 5.000 de lei. Cresterea pretului nu a influentat vinzarile, care s-au mentinut, in conditiile concurentei cu ceilalti producatori", a declarat directorul Vasile Levarda. In ultima perioada, la majoritatea producatorilor particulari romascani pretul la piine nu a cunoscut modificari de pret. "Pe fondul scaderii pretului la materia prima - faina - dupa aparitia noii recolte, am scazut pretul piinii. Daca la specialitati preturile se mentin de o buna perioada, franzela se vinde la pretul de en gross de 2.900 de lei, inclusiv TVA, iar pretul de vinzare cu amanuntul este de 3.000 de lei" a spus Cristina Martia, contabil la Brutaria "OK", din Piata Republicii. Corpul