Nora Iuga
Fasanenstraße 23. O vara la Berlin
Editura Vinea, Bucuresti, 2001,
124 p., f.p.
Vara trecuta, Nora Iuga a petrecut doua luni la Berlin, beneficiara a unei burse oferite de Literaturhaus, reputat spatiu de intilniri, lecturi publice si de rezidenta pentru scriitori-invitati. Adresa de acolo, Fasanenstraße 23, a devenit titlul insemnarilor sale zilnice, care fac materia celei mai recente carti a Norei Iuga. Subtitlul expliciteaza: O vara la Berlin.
E un jurnal asa-zicind „focalizat“, tinut pe o perioada precis delimitata, ca unul „de bord“, consemnat de calator atit cit dureaza aventura pe mari si oceane. Si e limpede ca a fost scris pentru a fi publicat imediat, ca marturie a unei experiente, a celor doua luni petrecute in strainatate, intr-o mare capitala occidentala („In timp ce scriu ma gindesc la cititorul meu. O sa-i placa? O sa-l intereseze?“ – p. 30). Autoarea a profitat de ocazie pentru a cunoaste mai bine orasul, pentru a intilni oameni, pentru a vedea muzee, pentru a participa la evenimente culturale diverse, dar se va fi simtit obligata – pe de alta parte – sa-si onoreze blazonul de „scriitoare-invitata“ la o „casa a literaturii“, scriind ceva. Pentru un roman nu era destul timp. Un volum de poezii compus in doua luni? S-ar fi putut, daca inspiratia ar fi facut zilnic prezenta la Literaturhaus. Cu notele de jurnal propriu-zis a mers – oricum – bine: s-au asternut cuminti pe hirtie, batute la masina gasita in camera in care Nora Iuga a fost gazduita. La plecarea spre casa, Fasanenstraße 23 era gata. O carte subtire si sincera despre O vara la Berlin.
In paginile ei le regasim nedisimulate pe poeta si pe prozatoarea Nora Iuga. De la Inima ca un pumn de boxeur (1983) incoace, mai ales o data cu „jurnalul de bucatarie“ din Piata cerului (1986), poeta putintel suprarealista, putintel onirica din a doua