Libraria Humanitas recomanda cititorilor ieseni o noua aparitie editoriala. Este vorba de "Ferestrele", scrisa de Leif Panduro.
Nascut in anul 1923, romancierul danez este autorul catorva carti a caror actiune se desfasoara in mici orasele, unde viata sociala isi pierde treptat conventionalismul. Intre romanele sale se numara "Indecentii", scris in anul 1960, "Departe de Danemarca" (1963), "Greseala" (1964) si, nu in ultimul rand, "Nebunul", scris in anul 1965.
Un barbat in floarea varstei, al carui secret al fericirii este ca nu stie nimic precis despre sine sau despre altii, cauta sa isi aline plictiseala privind prin binoclu, de la fereastra apartamentului sau, spectacolul oferit de viata, obiceiurile si patimile vecinilor. Intocmai ca la teatru, gusta placerea de a se lasa in voia privirii, straduindu-se sa participe prin empatie la soarta altora. Miza acestui joc voyorist este sa ghiceasca ce anume se intampla acolo unde privirea lui nu mai poate patrunde. Isi imagineaza intrigi, nascoceste scenarii, cauta sa anticipeze deznodamantul lor. Treptat, insa, isi da seama ca distanta si perspectiva oferita de pervazul ferestrei ii dau putinta de a-i intelege pe oameni mai bine decat se inteleg ei insisi. Si astfel, tihna pasiva cu care contempla zi de zi viata altora se preschimba in nevoia imperioasa de a interveni in destinul lor. Din spectator devine actor, din privitor distrat, partas activ. O minunata ilustrare a parabolei vietii ca teatru, romanul scriitorului danez Leif Panduro confirma un adevar simplu: fiecare om este, fie ca o stie sau nu, este un actor patimas ce joaca o drama pe care spectatorul din el o priveste fara putinta de a interveni.
Marius HALCIUG
Libraria Humanitas recomanda cititorilor ieseni o noua aparitie editoriala. Este vorba de "Ferestrele", scrisa de Leif Panduro.
Nascut in anul 1923, romancierul dan