Peste putin timp se vor redeschide scolile. Evolutia imbolnavirilor de hepatita se coreleaza in fiecare an cu redeschiderea colectivitatilor scolare. In continuare va prezentam un material destinat cunoasterii efectelor hepatitei si posibilitatii prevenirii imbolnavirilor.
Hepatita virala A
Virusul hepatitei A se transmite prin materii fecale (transmitere fecal-orala), prin intermediul mainilor murdare, contact direct cu persoane bolnave, prin intermediul alimentelor, apei contaminate, muste, gandaci. Afecteaza persoanele de toate varstele si poate aparea mai ales in colectivitati (scoli, licee, cluburi, locuri publice).
Perioada de incubatie
Perioada de incubatie reprezinta perioada de infectare si de aparitie a primelor simptome. In cazul hepatitei A, simptomele pot aparea in decurs de 15-50 de zile dupa contactarea virusului. Icterul (ingalbenirea pielii si a ochilor) se va atenua dupa doua-trei saptamani. Infectiozitatea dureaza o saptamana dupa declansarea icterului. Dupa contactarea hepatitei A si dupa vindecare, virusul nu ramane in organism. Dupa imunizare nu se mai contacteaza hepatita A.
Simptome
Cei mai multi bolnavi se simt rau si pot prezenta simptome asemanatoare unei gripe, altii pot prezenta febra, stare de voma, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare, oboseala accentuata persistenta, urina inchisa la culoare, scaune decolorate, ingalbenirea pielii si a ochilor (icter). Un test al sangelui poate confirma existenta virusului.
Tratament
Tratamentul de baza este cel igienico-dietetic. Repaosul fizic este obligatoriu pe perioada vindecarii.
Indrumarea si prevenirea se realizeaza prin:
- pastrarea curateniei in locuinta, in jurul locuintei si indepartarea gunoiului;
- pastrarea alimentelor in conditii igienice;
- cons