•Bolnavii cronici vor fi arondati la farmaciile din zonele unde locuiesc
Intr-un viitor apropiat, bolnavii cronici nu vor mai alerga de la o farmacie la alta pentru a-si procura medicamentele care-i mai mentin in viata. Calvarul bolnavilor cronici se va sfarsi odata cu intocmirea de catre fiecare farmacie a listelor cu medicamentele de care beneficiaza constant prin retete compensate si gratuite. Materializarea acestor liste are in vedere flexibilizarea distributiei medicamentelor compensate in farmacii in functie de solicitarile pacientilor. "Farmaciile vor trebui sa intocmeasca listele cu cei arondati la ele avand drept criteriu varsta solicitantilor", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS).
O grupa de varsta aparte o reprezinta bolnavii cronici care lunar beneficiaza de medicamente eliberate in regim compensat sau gratuit. "Arondarea pe grupe de varste va fi necesara deoarece nu vor mai fi plafoane la fondurile destinate medicamentelor pentru fiecare farmacie. Vom stabili, in functie de numarul celor arondati, o anumita valoare anuala pentru medicamente", a subliniat directorul general Vasile Cepoi.
Pe ultima luna, CJAS a decontat farmaciilor 16,1 miliarde lei, din care 6,6 miliarde lei au fost destinate medicamentelor pentru bolnavii cronici. Furnizarea produselor farmaceutice in functie de listele cu bolnavii cronici va ajuta la reechilibrarea circuitului medicamentelor. De regula, la inceputul fiecarei luni, dupa furnizarea catre farmacii a medicamentelor compensate si gratuite, incepea calvarul bolnavilor cronici. Deoarece farmaciile din centrul orasului erau suprasolicitate, acestea isi epuizau rapid stocul pentru bolnavii cronici. Acestia erau obligati sa ia la "puricat" farmaciile din cartierele marginase pentru a-si procura medicamentele necesare, care se epuizau in