Fragmentele de mai jos sint dintr-o carte aflata inca in manuscris. Autorul ei este de profesie inginer, doctor in stiinte, cu specialitatea termodinamica, membru al Academiei de profil din New York.
Abia iesit de pe bancile Politehnicii din Iasi (1947), s-a dedicat proiectelor in domeniul motoarelor de avion si al motoarelor Diesel. A participat la fondarea Universitatii din Brasov si i-a fost primul director intre 1949-1952. Apoi, va primi functii de raspundere in administratia statului si in ierarhia de partid a vremii, pina la gradul de ministru-adjunct la industria grea si sef al Sectiei Transport si Telecomunicatii in Comitetul Central. Dezvaluirile din vestitul raport al lui Hrusciov i-au zguduit constiinta, determinindu-l sa-si dea demisia de peste tot si sa ramina cu simpla norma didactica la Institutul de petrol si gaze din Bucuresti.
Hartuit, suspectat de organele de supraveghere, ia drumul exilului si se stabileste la Montréal, in 1976, continuind pina la pensionare o prolifica activitate profesorala.
Desi la mii de kilometri de tara, nu si-a uitat originea si nici multiplele legaturi afective cumulate pe vremea tineretilor, petrecute in ambianta de inalta spiritualitate a Iasilor. Tot acolo, i-a fost dat sa traiasca, insa, si atrocitatile cumplite de la finele lui iunie 1941, cind s-a dezlantuit o actiune bestiala de distrugere asupra populatiei evreiesti. A fost de fata, direct implicat cu intreaga familie, prieteni si apropiati, a vazut moartea cu ochii, alimentata de josnica ura rasiala. Tocmai ca asemenea degradari ale umanitatii sa nu se mai produca, Adrian Radu-Cernea a luat condeiul in mina, la virsta senectutii, relatind cumplita experienta. El nu povesteste, nu are intentii literare, pur si simplu depune marturie, intr-un proces cu numerose ramificatii si zeci, sute de mii de dosare, asupra carora doar Istoria va pronunt