Proprietatea intelectuala. Cand vine vorba despre proprietate (si in ultimul timp, in legatura cu Legea 10, subiectul acesta naste avalanse de vorbe), lumea se gandeste la bunuri concrete: imobile, terenuri, masini, obiecte de pret... Exista insa si un alt fel de proprietate, in care s-au investit n...
Proprietatea intelectuala
Cand vine vorba despre proprietate (si in ultimul timp, in legatura cu Legea 10, subiectul acesta naste avalanse de vorbe), lumea se gandeste la bunuri concrete: imobile, terenuri, masini, obiecte de pret... Exista insa si un alt fel de proprietate, in care s-au investit nu bani, ci stiinta, pasiune, creativitate, talent, inteligenta, rabdare si sacrificii: proprietatea intelectuala. Rodul muncii unui artist, om de stiinta, filosof, traducator, inventator, gazetar etc. e proprietatea autorului si nu poate fi folosit fara asentimentul si recompensarea lui sau a urmasilor lui.
Pana spre mijlocul anilor "90, furtul din proprietatea intelectuala s-a practicat pe scara larga, fara ca hotii sa-si faca vreun scrupul, iar pe cumparatori chiar nu ii interesa daca programele de calculator, casetele video si audio sunt "pirat". La televizor se programau intr-o veselie copii neautorizate ale unor filme, tarabele erau inundate de traduceri, adesea foarte proaste, ale unor autori occidentali de succes popular, facute cu de la sine putere de editori improvizati. Se reeditau carti romanesti epuizate, fara ca detinatorii drepturilor de autor sa fie intrebati, se reimprimau, la initiativa unor tipografi, traduceri mai vechi, fara ca traducatorul sa fie macar mentionat, se copiau ideile originale, paginatia, ba chiar si litera de titlu a unor publicatii ce cucerisera piata (chiar revista noastra a fost victima unor asemenea "capuse", ce urmareau sa obtina un castig de pe urma popularitatii "formulei", derutandu-ne cititorii).
Toa