Din cauza M.E.C., proverbul (adaptat) din titlul articolului meu sună ironic. M.E.C. a făcut tot posibilul ca numărătoarea cu pricina să nu fie corectă, chiar şi dacă în discuţie sînt doar manualele pentru clasa a XI-a. După toate semnele, la anul nu va mai exista o piaţă liberă a manualelor. în loc să intervină în producţia paralelă de carte didactică - unde proliferează incompetenţa - M.E.C. îşi dă silinţa să ne întoarcă la manualul unic. îi atrag respectuos atenţia doamnei Andronescu, ministrul şcolii, că-şi leagă numele de o contrareformă păgubitoare pentru toată lumea.
Fiind plecat din ţară pentru cîtăva vreme, am luat cunoştinţă cu oarecare întîrziere de criza survenită. Ştiam, am şi scris despre asta, că M.E.C. a limitat la trei manualele de clasa a XI-a, deşi n-a fost nici un concurs, ci doar o aprobare care viza compatibilitatea manualelor cu programa. O adevărată dezbatere a lipsit, după cît se pare. Doamna Andronescu şi-a impus punctul de vedere, sprijinită şi de dl Năstase, care, grijuliu cu banul public, ca orice prim-ministru, n-a fost informat că manualele de liceu sînt tipărite din bani privaţi, pe riscul unor editori particulari. Cu unele excepţii, ceea ce am citit în presă pe această temă este, din păcate, nesemnificativ. Sau chiar greşit. Sau pur şi simplu mîrşav.
O însemnare din Adevărul din 3 septembrie a dlui C(onstantin) S(tănescu) se referă la unul din cele trei manuale de literatură pentru clasa a XI-a care au fost aprobate. Nu discut preferinţa dlui C.S. pentru manualul de la Editura Corint. Dar din conţinutul notei se vede că dl C.S. cunoaşte programa la fel de puţin ca şi coordonatorul manualului. Dl C.S. citează, cu multă deferenţă, din prefaţa coordonatorului, care se plînge că posibilităţile de alegere a autorilor au fost drastic limitate de programă. Dacă răsfoia măcar programa, coordonatorul ar fi aflat că, în afar