Duminica seara ati oficiat deschiderea Institutului Polonez din Romania. Ce semnifica acest eveniment pentru viata culturala romaneasa si care este importanta lui?
Mai intii, v-as spune ca prefer termenul de „inceput al activitatii“. Teoretic, Institutul s-a infiintat cind am venit eu in Romania, lucru care s-a intimplat la sfirsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai a acestui an. De atunci insa a trebuit sa organizez concursuri pentru angajari si sa ma ocup de diversele formalitati necesare deschiderii unui centru cultural, motiv pentru care nu am putut organiza activitati culturale. Chiar si in momentul de fata, sediul nostru necesita mai multe finisari, pe care le vom face pe parcurs. Acesta este si motivul pentru care concertul de deschidere a Institutului a avut loc in sala ArCuB. Am inaugurat astfel activitatea propriu-zisa a Institutului Polonez din Romania.
Este un eveniment important, atit din punct de vedere cultural, cit si politic, intrucit prin acest centru vom incerca sa apropiem cele doua culturi si tari, sa devenim un fel de punte de legatura intre Romania si Polonia. Unul dintre lucrurile de importanta majora este necesitatea inceperii procesului de scoatere a culturii de sub imperiul ideologiei.
Ce proiecte de viitor aveti?
Dupa cum ati observat si din caietul-program pe care l-am tiparit, Institutul Polonez are un program destul de eclectic, pentru ca anul acesta il vedem ca pe un fel de test. Dorim sa aflam ce le place romanilor si ce putem face, astfel incit Institutul sa fie si util si important, in acelasi timp, pentru romani.
Proiectele pe care le avem pentru inceput in lucru sau pe care le pregatim pentru viitor sint foarte diverse si destul de numeroase. In primul rind, ne preocupa literatura. Incercam sa facem literatura poloneza mai bine cunoscuta in Romania si invers, literatura romana i